Ένοπλοι τζιχαντιστές φέρονται να είναι οι δράστες που εισέβαλλαν στο ξενοδοχείο Radisson Blu Hotel στο Μάλι, φωνάζοντας στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» ενώ κρατούσαν όπλα και πετούσαν χειροβομβίδες.

Το Al Jazeera του Κατάρ μεταδίδει ότι οι ένοπλοι ανήκουν στην εξτρεμιστική ομάδα "Ansar al-Din".

Αργότερα οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους, κυρίως όσους μπορούσαν να απαγγείλουν εδάφια του Κορανίου, κατά πληροφορίες των αστυνομικών Αρχών. Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι δύο γυναίκες απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο μετά την επέμβαση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία κράτησαν 170 ομήρους, εκ των οποίων οι 140 είναι πελάτες του ξενοδοχείου και οι 30 υπάλληλοι. Η κρατική τηλεόραση του Μάλι μετέδωσε ότι 80 όμηροι απελευθερώθηκαν.

Η Le Monde και η Liberation μετέδωσαν ότι πέντε εργαζόμενοι των Τουρκικών Αερογραμμών έχουν απελευθερωθεί.

H Air France ανακοίνωσε την απελευθέρωση 12 εργαζομένων της.

airfrance.jpg
Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι τουλάχιστον επτά Κινέζοι τουρίστες βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, ενώ Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μεταξύ των ομήρων υπάρχουν και έξι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, υπάρχουν και Γάλλοι όμηροι.

Η αμερικάνικη, γαλλική πρεσβεία και κινέζικη πρεσβεία, είπαν στους πολίτες στο Μπαμάκο να μην βγουν από τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ομήρων, ενώ δύο ακόμη άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου έχουν τραυματιστεί. Νωρίτερα ξένα πρακτορεία έκαναν λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς.

Σύμφωνα με την πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες είναι περίπου δέκα. Ωστόσο, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία Rezidor, οι δράστες είναι δύο.

Οι τζιχαντιστές φέρονται να έφθασαν στο ξενοδοχείο με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες διπλωματικού σώματος.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι δράστες κινούνται στο ξενοδοχείο από όροφο σε όροφο, κι έχουν φθάσει στον έβδομο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο ξενοδοχείο από την σύμβουλό εθνικής ασφαλ��ίας Σούζαν Ράις.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή δήλωσαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο και έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συνοικία.