​Στον Γάλλο τζιχαντιστή Φαμπιέν Κλεν, ανήκει η φωνή στο μήνυμα ευθύνης για τις επιθέσεις στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Αυτός ο άνδρας ηλικίας 35 ετών που κατάγεται από την Τουλούζη (νοτιοδυτικά) υπήρξε στενός συνεργάτης του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε 3 στρατιωτικούς, έναν καθηγητή και τρεις μαθητές σε ένα εβραϊκό σχολείο τον Μάρτιο του 2012.

Ο Φαμπιέν Κλεν και ο αδελφός του Ζαν Μισέλ μεγάλωσαν στην Τουλούζη. Είναι μουσουλμάνοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στις αρχές του 2000. Κατόπιν τους προσέγγισε μια ισλαμιστική ομάδα επικεφαλής της οποίας ήταν ένας Γάλλος συριακής καταγωγής, ο Ολιβιέ Κορέλ, μεγαλύτερος σε ηλικία από εκείνους, τον οποίο θεωρούσαν πνευματικό τους καθοδ��γητή.

4812404_6_dba0_fabien-clain_861d21c7e2bd9943d8d1ec1765f5511a.jpg
Ο Φαμπιέν Κλεν, ή αλλιώς Ομάρ, θεωρείται ως ένας από τους ανθρώπους που συγκρότησαν ένα δίκτυο που έστελνε ισλαμιστές μαχητές στο Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο 35χρονος καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2009 σε κάθειρξη 5 ετών. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του οι σωφρονιστικές αρχές κατέσχεσαν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο ε��ιχείρησε να στείλει στον Μοχάμεντ Μερά, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Αφού εξέτισε την ποινή του ο Κλεν έφυγε για τη Συρία μαζί με πολλά στελέχη του εξτρεμιστικού ισλαμιστικού κινήματος της Τουλούζης, όπου εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Από εκεί, κράτησε επαφή με τους επίδοξους τζιχαντιστές στη Γαλλία και θεωρείται ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης που διέπραξε τον Απρίλιο εναντίον μιας εκκλησίας στο Βιγζουίφ (περιοχή του Παρισιού) ο νεαρός Αλγερι��ός Σιντ Άχμεντ Γκλαμ.

ΦΩΤΟ: lemonde.fr