​Την ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, μετά και τις επιθέσεις στο Παρίσι, επισημαίνουν οι G20, μετά τη συνεδρίασή τους, την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συρία και Άσταντ «ανάμεσα» σε Ομπάμα – Πούτιν

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια των 35άλπετων συνομιλιών τους, οι κ.κ. Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης, σε μ��α κατάσταση που έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

Οι θέσεις Ουάσιγκτον και Μοσχας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, με τις ΗΠΑ να ζητούν την αποχώρηση του Μπασαρ Αλ Άσαντ από την εξουσία, την στιγμή που η Μόσχα στηρίζει την παραμονή του σε αυτήν. Πάντως, στον Λευκό Οίκο λένε ότι αυτή η συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην πάταξη της τρομοκρατίας. Άλλωστε, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαφρόφ έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με τον ΟΗΕ έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για κατάπαυση του πυρός μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Συμφωνία για ενίσχυση των μεθοριακών ελέγχων

Στο μεταξύ, το ότι οι ηγέτες της G20 συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων και της ασφάλειας των πτήσεων, θα αναφέρει η τελική ανακοίνωση της συνόδου, όπως προκύπτει από το προσχέδιό της.

Σύμφωνα με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο δημοσιοποίησαν το σχέδιο της ανακοίνωσης, οι χώρες της G20 θα λάβουν μέτρα κατά της «αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών», τα οποία θα εκτείνονται μέχρι «την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας».

Παράλληλα, οι ηγέτες των 20 οικονομικά πιο προηγμένων χωρών του πλανήτη επισημαίνον ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συντονισμένο τρόπο και όλες οι χώρες πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση ��ης κρίσης, μέσω της αποδοχής των προσφύγων και της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συμφωνούν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία.

Δείτε στο βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο του Star