Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα το πρωί στην Τουρκία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της «Ομάδας των Είκοσι» (G20), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία, και αναμένεται να αφιερωθεί σε μεγάλο μέρος της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, μετά το σοκ που προκάλεσαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Στην Αττάλεια βρίσκεται ήδη από χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οπότε δίνεται η δυνατότητα για μία άτυπη σύνοδο κορυφής των ισχυρότερων κρατών του κόσμου για το ζήτημα αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αττάλειας λίγο πριν από τις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Ο Ομπάμα, ο οποίος συγκάλεσε χθες στην Ουάσινγκτον το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για να συζητήσει το θέμα των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέραν των συνομιλιών που θα αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης αυτής συνάντησης, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται επίσης ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεν θα συμμετάσχει πάντως στη σύνοδο και θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι "μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών" την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πως θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

��ταν ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ο πρόεδρος Ομπάμα θα μεταβεί στην Μανίλα στις Φιλιππίνες και στην Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία για να μετάσχει στις συνόδους κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και της Ένωσης Κρατών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.