Να ενισχυθεί η αμερικανο-γαλλική συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας συμφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο επικοινώνησε για να του εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσιγκτον Δημήτρης Σουλτογιάννης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών επισημαίνουν: «Έχουμε να δούμε τόσο οργανωμένες επιθέσεις από το μακελειό στο Λονδίνο. Η εκτέλεση ήταν οργανωμένη και η προετοιμασία πολύ δύσκολη». Όπως εκτιμούν μόνο οι τζιχαντιστες θα μπορούσαν να οργανώσουν μια τέτοια επιχείρηση και ειδικά άτομα που πολέμησαν μαζί και γνωρίστηκαν στα πεδία των μαχών. «Άτομα που πολέμησαν μαζί σε Συρία και Υεμένη», ενώ δίνουν έμφαση στην τελευταία ��ώρα λόγω και της επίθεσης στο «Σαρλί Εντό».

Η σύμπτωση είναι ότι Αμερικανοί και Βρετανοί χθες γιόρταζαν επιτυχίες κατά του Ισλαμικού κράτους όπως η εξουδετέρωση του περίφημου δημίου Τζιχάντι Τζόν , όπως και η κατάληψη της πόλης Ίντζαρ , η εκκένωση στο Ραμάντι και η κατάληψη χωριών. Μόνο λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του τύπου «η αρχή του τέλους του Ισλαμικού κράτους» ήρθε «η απότομη προσγείωση» από την επίθεση στο Παρίσι, ενώ ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις Κέρι ότι οι μέρες του Ισλαμικού κράτους «είναι μετρημένες».

Οι ΗΠΑ εστιάζουν στη ροή ξένων μαχητών,ενώ σε σχέση με την Ελλάδα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Αθήνα να συλλάβει μέλη του Ισλαμικού κράτους και συγκεκριμένα τζιχαντιστές που ταξίδεψαν μέσω Ελλάδα στην Δυτική Ευρώπη. Αναφέρουν ότι είχε τεθεί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια το θέμα αυτό και ζητούν αυξημένη προσοχή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν απάντησε αν θα αλλάξει το πρόγραμμα του και το ταξίδι στην Αττάλεια για την σύνοδο των G20 λόγω των επιθέσεων. Η οκταήμερη περιοδεία του καταλήγει στις Φιλιπίνες και ο Λευκός Οίκος δεν κάνει λόγω για ακύρωση ταξιδιού, ενώ στο ταξίδι επρόκειτο να συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος Τζον Κέρι στο ταξίδι.

Στις ΗΠΑ πάντως ξυπνούν μνήμες 11ης Σεπτέμβρη και έχει σημάνει συναγερμός, ενώ πολλά κτήρια είναι φωταγωγημένα σήμερα με χρώματα της Γαλλίας.