​Ο 43χρονος νέος Πρωθυπουργός του Καναδά, ορκίστηκε χθες και παρουσίασε τη νέα του φιλελεύθερη κυβέρνηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται μετανάστες, σιχ πολιτικοί, ένας παραπληγικός και για πρώτη φορά στα χρονικά, ίση αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αυτός ο σχηματισμός της κυβέρνησης, με υπουργούς- 15 άνδρες και 15 γυναίκες- οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι κάτω των 50 ετών-, απεικονίζει την ποικιλομορφία του Καναδά.

«Οι Καναδοί όλης της χώρας στέλνουν το μήνυμα ότι ήρθε ο καιρός για πραγματική αλλαγή. Θα αρχίσουμε αμέσως να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας για μια ισχυρή μεσαία τάξη», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Τριντό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τα τρία τους παιδιά και τη μητέρα του, την Μάργκαρετ Τριντό, χήρα του πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό.

canada-liberal-cabinet-justin-trudeau2.jpg
Αρκετές από τις γυναίκες υπουργούς έχουν αναλάβει θέσεις- κλειδιά, μεταξύ αυτών η πρώην δημοσιογράφος Κρίστια Φρίλαντ, η οποία ορκίστηκε επικεφαλής του Διεθνούς Εμπορίου και η Μαριάμ Μονσέφ, η οποία εγκατέλειψε το Αφγανιστάν ως πρόσφυγας πριν από 20 χρόνια και στη νέα κυβέρνηση, θα επιβλέπει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τριντό περιλαμβάνονται επίσης δύο αυτόχθονες και τρεις Σιχ πολιτικοί. (πιστοί μονοθεϊστικής θρησκείας της Ινδίας).

Ο νέος Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε όμως στη νέα του κυβέρνηση και μέλη της «παλιάς φρουράς» του Φιλελεύθερου Κόμματος, αφού ανέθεσε στον πρώην ηγέτη του κόμματος, Στεφάν Ντιόν, το υπουργείο Εξωτερικών.

image (1).jpg
Στη θέση του Yπουργού Οικονομικών διορίστηκε ένας νέος στην πολιτική αλλά έμπειρος επιχειρηματίας, ο Μπιλ Μορνό.

Νέος υπουργός για τις υποθέσεις των παλαίμαχων, είναι και ο πρώην δικηγόρος Κεντ Χεχρ, ο οποίος έμεινε ανάπηρος μετά από τροχαίο.

πηγή: cbc.ca, the guardian