Για 156 ολόκληρα χρόνια ηχούν οι καμπάνες του Big Ben στο Λονδίνο, καθιστώντας το σύμβολο της Βρετανικής μεγαλούπολης.

Οι μέρες όμως λειτουργίας του, φαίνεται πως είναι μετρημένες. Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πύργος του ρολογιού έχει απελπιστική ανάγκη για επισκευές, με τους βουλευτές της χώρας να προειδοποιούν ότι το ρολόι μπορεί να σιγήσει αν αυτές δεν γίνουν.

ΔΞΔΦΞΞΗ.jpg


Το κόστος των εργασιών εκτιμάται στα… 45 εκατομμύρια δολάρια(!), ενώ θα χρειαστεί να σταματήσει να λειτουργεί για τέσσερις μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με έκθεση του κοινοβουλίου, το ρολόι έχει χρόνια προβλήματα, στα στηρίγματα πίσω από τους δείκτες και το εκκρεμές. «Τα προβλήματα μπορούν να οξυνθούν ανά πάσα στιγμή, προκαλώντας την παύση της λειτουργίας του ρολογιού, ή χειρότερα», επισημαίνεται. Το «χειρότερα» σύμφωνα με πηγή της Daily Mail, είναι ότι μπορεί να πέσουν οι δείκτες.

ΔΥΤΞΔΞΥ.jpg

Κάθε ένας από τους τέσσερις δείκτες της ώρας έχουν μήκος 2,7 μ. και ζυγίζουν 300 κιλά έκαστος . Οι δείκτες των λεπτών έχουν μήκος 4,2 μέτρα και μικρότερο βάρος, ζυγίζοντας 100 κιλά.

Κάνοντας έκκληση για την κατεπείγουσα ανάγκη εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τις επισκευές, η έκθεση τονίζει ότι το Big Ben είναι ένα σ��μβολο της δημοκρατίας, ενώ προειδοποιεί ότι μία βλάβη θα προκαλούσε ζημιά στη διεθνή φήμη της χώρας.

Το ρολόι άρχισε να λειτουργεί το 1859, αλλά σίγησε τρεις μήνες αργότερα, όταν ράγισε η καμπάνα που διαθέτει. Πρόβλημα που βέβαια αποκαταστάθηκε έπειτα από τέσσερα χρόνια. Το ρολόι-σύμβολο σίγησε και το 2007, για επτά εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ το 2011 διαπιστώθηκε ότι ο πύργος είχε πάρει κλίση. Εκτιμάται ότι μετακινείται προς τη μία πλευρά κατά ένα χιλιοστό το χρόνο.