Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται όλη η Τουρκία από χτες, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στην 'Αγκυρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση 95 άτομα και σύμφωνα με κουρδικές πηγές 128 άτομα.

Η Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας μετά τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι 105.

Σήμερα το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Άγκυρας, προκειμένου να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες, εκφράζοντας εκτός από την συγκίνησή τους και τον θυμό τους για την επίθεση.

Επεισόδια δεν υπήρξαν. Για τις τρεις το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε την πρόταση Νταβούτογλου για συνάντηση.

Ως προς τους δράστες δεν υπάρχει επισήμως κάτι συγκεκριμένο, εκτός του ότι γίνεται λόγος για ενδεχόμενο επιχείρησης αυτοκτονίας. Η αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργός Μπερίλ Ντεντέογλου ανέφερε σήμερα τη σκέψη της, ότι «η επίθεση δεν σχεδιάστηκε στην περιοχή. Δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανάμειξη άλλων χωρών».

Πάντως το σοκ επιδρά ώστε να κλιμακωθεί ο διχασμός. Σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης, οπαδών και εν μέρει πολιτικών, ο χώρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πιστεύει ότι δράστες της επίθεσης είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι, ενώ ο χώρος της αντιπολίτευσης πιστεύει ότι πρόκειται για έργο του κράτους.

Το επιχείρημα των φιλοκυβερνητικών, είναι το συμπέρασμα ότι η βόμβα που είχε εκραγεί δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 στο Ντιγιάρμπακιρ σε συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ατόμων, ευνόησε τελικά το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα. Κι αυτό εκ του αποτελέσματος των εκλογών, όπου το ��όμμα είχε ξεπεράσει το 13%.