​Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τη NASA σήμερα σχετικά με ευρήματα στον πλανήτη Πλούτωνα, σύμφωνα με τον Indepedent! Μετά τις αποκαλύψεις για τον Άρη… η NASA επιφυλάσσει κι άλλες «διαστημικές» εκπλήξεις!

Ο επιστήμονας που ηγείται της αποστολής New Horizons στον Πλούτωνα, ο Δρ. Άλαν Στερν, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Alberta του Καναδά, αποκάλυψε πως πρόκειται για κάτι εκπληκτικό!
pluto1.jpg

«Υπάρχουν καιρικές συνθήκες, έχει συγκεντρώσεις σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα, ενεργή γεωλογία... Κάθε εβδομάδα εντυπωσιάζομαι», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η NASA παρουσίασε νέες φωτογραφίες από την επιφάνεια του πλανήτη νάνου, στην οποία φαίνονται βουνά, κρατήρες και φαράγγια!
Ο δρ. Άλαν Στερν σε συνέντευξή του στον Guardian τόνισε πως: «Αυτός ο κόσμος είναι “ζωντανός”», σημειώνοντας πως αυτή η χρονιά θα μείνει στην ιστορία, ως το έτος που η ανθρωπότητα ανακάλυψε τόσα πολλά για το ηλιακό της σύστημα!
pluto2.jpg

Λίγα λόγια για τον Πλούτωνα
Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος και αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο. Η μάζα του είναι περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Η πραγματική του διάμετρος ισούται με 2.370 χλμ. ή με το 0,18 της γήινης. Η τ��χύτητα περιστροφής στον Ισημερινό του, είναι μόλις 47,18 χλμ/ώρα και το ημερονύκτιό του έχει διάρκεια 6 ημέρες και 9 ώρες της Γης, αλλά οι μακρές ημέρες του φωτίζονται μόνο με λυκόφως.
Ο πλανήτης νάνος είναι το τελευταίο από τα βασικά σώματα του ηλιακού συστήματος που δεν έχει εξερευνηθεί. Κατά τη δεκαετία του 1990 προτάθηκε η αποστολή της διαστημοσυσκευής Pluto-Kuiper Express, που τελικά δεν χρηματοδοτήθηκε. Σε μερικές δεκαετίες ο Πλούτωνας δεν θα είναι εύκολα προσπελάσιμος, λόγω της διαρκώς αυξάνουσας απόστασης η ατμόσφαιρά του θα έχει παγώσει και πέσει στην επιφάνειά του σαν (οπότε για 200 χρόνια δεν θα μπορεί να μελετηθεί), εγκρίθηκε η αποστολή της διαστημοσυσκευής New Horizons, (Νέοι Ορίζοντες), που εκτοξεύτηκε σ��ις αρχές του 2006 και έφτασε στο σύστημα του Πλούτωνα τις 14 Ιουλίου 2015.