Ωφέλιμο και καθοριστικό υλικό για την έρευνα σχετικά με το ναυάγιο του Norman Atlantic αποτελούν οι συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο».

Το ηχητικό υλικό εντοπίσθηκε τ��λικά και «αποκρυπτογραφήθηκε» από σειρά ειδικών και αναμένεται να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά στα αίτια του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε την νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικαστικοί του Μπάρι κατάφεραν να περισώσουν το ηχητικό ντοκουμέντο, με τις συνομιλίες του καπετάνιου και των στενών συνεργατών του με τις λιμενικές αρχές, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να το έχουν καταστρέψει.

Το Νorman Atlantic κατευθυνόταν προς την Ανκόνα, έχοντας αποπλεύσει από την Πάτρα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, ενώ άλλοι 18 επισήμως παραμένουν αγνοούμενοι, εδώ και εννέα μήνες.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι έχει καλέσει σε απολογία συνολικά 12 άτομα, (με τις κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας, πρόκλησης σωματικής βλάβης και εξ αμελείας συνέργεια σε ναυάγιο). Η απολογία τους παρατάθηκε, πρόσφατα, για άλλους έξι μήνες.