Ελεύθερο από αυτοκίνητα έμεινε την Κυριακή το κέντρο του Παρισιού, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, την ώρα που το σκάνδαλο της Volkswagen για τους ρύπους που παράγουν οι κινητήρες ντίζελ έχει προκαλέσει σάλο αλλά και ανησυχία διεθνώς.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα γνωστά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος του Άιφελ και τα Ηλύσια Πεδία, απαλλάχθηκαν από το θόρυβο και τα καυσαέρια μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Η κυκλοφορία επιτρεπόταν μόνο για τα ταξί, τα λεωφορεία και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, η οποία στα τέλη του έτους θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να δείξουν πως «το Παρίσι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτοκίνητα». Εντωμεταξύ δεν είναι η πρώτη φορά που το Παρίσι κλείνει την κυκλοφορία σε επιλεγμένους δρόμους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ινταλγκό πρότεινε να απαγορευθούν στο Παρίσι μέχρι το 2020 όλα τα πετρελαιοκίνητα οχήματα που κατασκευάστηκαν πριν το 2011. Όταν ο Πύργος του Άιφελ εξαφανίστηκε στην αιθαλομίχλη τον περασμένο Μάρτιο, η πόλη προσέφερε δωρεάν πρόσβαση στο μετρό και τα λεωφορεία και επέβαλε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του Παρισιού δεν είναι η πρώτη στην Ευρώπη, καθώς εμπνεύστηκε από μία παρόμοια ετήσια δράση στις Βρυξέλλες.