Με πρωτοβουλία της διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), από το 1997 γιορτάζεται κάθε 15η Σεπτεμβρίου η διεθνής ημέρα Δημοκρατίας, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε κι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Πρόκειται για το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ο καθιερωμένος αυτός εορτασμός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών από κράτη και πολίτες.
Στη χώρα μας, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται από το 2008 σε όλα σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Ο εορτασμός περιλαμβάνει διαγωνισμούς και έκθεσεις ζωγραφικής με βραβεία.
Κλείνοντας, παραθέτουμε μια φράση του Ροβεσπιέρου σχετικά με τη Δημοκρατία: «Επιθυμούμε μια τάξη πραγμάτων, όπου όλα τα ταπεινά και απάνθρωπα πάθη θα είναι αλυσοδεμένα, όλα τα αγαθοποιά και γενναιόδωρα πάθη αφυπνισμένα από τους νόμους. Μία τάξη πραγμάτων όπου η φιλοδοξία θα συντηρείται μόνον από την επιθυμία να αξίζει κάποιος τη δόξα και να υπηρετεί τη χώρα του, όπου οι διακρίσεις θα αναπτύσσονται εκτός του συστήματος της Ισότητας, όπου ο πολίτης θα υπακούει στην εξουσία του δικαστή, ο δικαστής θα υπακούει σε εκείνη του λαού και ο λαός θα διέπεται από αγάπη για Δικαιοσύνη (…)Με μια λέξη επιθυμούμε όλες τις αρετές και τα θαύματα της δημοκρατίας».