​Η Κύπρος από την Δευτέρα έχει πληγεί από μια σφοδρή καταιγίδα σκόνης, φαινόμενο πολύ ανησυχητικό, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Ινστιτούτο Κύπρου.

155edb363253ff.jpg
Το Ινστιτούτο αναφέρει πως συγκεντρώσεις της σκόνης με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα σε χαμηλά ατμοσφαιρικά υψόμετρα ανήλθαν σε περίπου 3 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στη Λευκωσία, προσθέτοντας ότι «η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από το καταγραμμένο φορτίο σκόνης των 12 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο στην καταιγίδα σκόνης που έπληξε το Πεκίνο και την Κίνα στις 20 Μαρτίου του 2002, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».

155edb34ad1d81.jpg
Αναφέρει ακόμα ότι «ένα τέτοιο φορτίο σκόνης, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ευάλωτων ομάδων, παιδιών και ηλικιωμένων, αλλά και ατόμων με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και γι αυτό κρίνεται αναγκαίο, οι συγκεκριμένες ομάδες να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις όταν είναι έξω, ή καλύτερα να παραμένουν στα σπίτια τους».

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στη Λεμεσό έχουν φτάσει σε νέα ακραία επίπεδα, άνω των 6 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο, όπως έδειξαν οι μετρήσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κύπρου, οι επιστήμονες του και οι συνεργάτες τους από το Ισραήλ παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου, σημειώνοντας ότι η σκόνη πράγματι προέρχεται από το νότο, πιθανώς την Αραβική Χερσόνησο, ενώ φαίνεται να έχει στραφεί προς τα δυτικά πάνω από τη Συρία προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Κύπρο, και τώρα επιστρέφει προς το Ισραήλ.

Θανάσιμη αμμοθύελλα κατάπιε μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής

Η αμμοθύελλα σκέπασε ακόμα μεγάλα τμήματα του Λιβάνου, της Συρίας και του Ισραήλ με αποτέλεσμα να πεθάνουν 8 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών και έστειλε εκατοντάδες άτομα στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

2c12d3ac00000578-3226577-image-a-317_1441726921875.jpg
Στη Συρία σήμερα, η κυβέρνηση μείωσε τις πτήσεις αεροσκαφών, ενώ τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα από αναπνευστική ανεπάρκεια.

2c124df700000578-3226577-image-a-278_1441726611374.jpg
Στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ο επικεφαλής του κεντρικού νοσοκομείου, Αντίμπ Μαχμούντ, ανέφερε ότι πάνω από 1.200 άτομα, μεταξύ των οποίων 100 παιδιά, είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι δύο γυναίκες εξέπνευσαν σε νοσοκομεία στην ανατολική περιοχή της κοιλάδας Μπεκάα.

Η αστυνομία διανέμει μάσκες στους δρόμους της πόλης, καθώς οι αρχές προειδοποίησαν τους ανθρώπους που υποφέρουν από προβλήματα υγείας να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα η αμμοθύελλα έχει ανεβάσει και την θερμοκρασία στις πληγείσες περιοχές, με τον υδράργυρο στην Κύπρο να έχει ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

*το βίντεο είναι από την Συρία