Πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών έγιναν πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Wall Street Journal», ενώ οι «New York Times» γράφουν στην ιστοσελίδα τους: «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να προκηρύξει νέες εκλογές, δηλώνει υπουργός».

Παρόμοιους τίτλους έχουν οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εφημερίδων «The Independent» και «The Guardian», αλλά και του ΒBC.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 20η Σεπτεμβρίου», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Point», επικαλούμενη το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως και η ισπανική «El Pais», η οποία επίσης προσθέτει πως πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές αναμένεται ότι θα είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πριν την παραίτηση - εκλογές στην Ελλάδα», γράφει η «Die Welt» και σημειώνει πως «ο Τσίπρας παραμένει δημοφιλής παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου έδειξε ότι η δημοτικότητά του φτάνει στο 60%. Πολλοί υπουργοί του εισηγήθηκαν όμως την προκήρυξη εκλογών πριν γίνουν αισθητά τα νέα μέτρα λιτότητας», ενώ η «FAZ» εκτιμά πως «ο Αλέξης Τσίπρας θέλει προφανώς να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση» και η «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι μόνο σημαντικό μόνο για το εσωτερικό της χώρας , αλλά και για τη συνεργασία με τους διεθνείς δανειστές».