Σε 11 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 14χρονος από τη Βρετανία, επειδή μαχαίρωσε έναν καθηγητή του αφού πρώτα εξαπέλυσε εναντίον του ρατσιστικές βρισιές.

Ο μαθητής είχε μια διένεξη με τον καθηγητή Βίνσεντ Γιουζόμα, 50 ετών, σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου του.

Στη συνέχεια ο ανήλικος τον μαχαίρωσε στο στομάχι μ' ένα κουζινομάχαιρο. Πριν διαφύγει, ο δράστης αποκάλεσε τον εκπαιδευτικό "μπάσταρδο" και "νέγρο". Είκοσι λεπτά αργότερα, ανήρτησε ένα μήνυμα στο Facebook στο οποίο καυχιόταν πως "φύτεψε τη λάμα κατ' ευθείαν στην κοιλιά του". Συγκέντρωσε 69 "likes".

Στη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας αφηγήθηκε πως ο μαθητής είχε επιδείξει αμέσως εχθρότητα έναντι του Γιουζόμα. "Δεν ήταν ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στους άλλους καθηγητές. Όμως ο κ. Γιουζόμα ήταν μαύρος", υπογράμμισε ο Τζόναθαν Σαρπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος είχε πει την προηγουμένη σ' έναν φίλο πως ήθελε να μαχαιρώσει έναν καθηγητή και πως ανέφερε και πάλι το ίδιο σε άλλους μαθητές την ημέρα της επίθεσης.

Ο έφηβος δήλωσε ένοχος για βιαιοπραγία, αλλά αρνήθηκε την κατηγορία της απόπειρας φόνου.

Όσο για τον εκπαιδευτικό, υπέστη "σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα και χρειάσθηκε να αναστείλει τη σταδιοδρομία του, καθώς δεν γνωρίζει ούτε πότε ούτε αν θα αισθανθεί ικανός να επιστρέψει στη διδασκαλία.

Στην έξοδο από το δικαστήριο, ο Γιουζόμα δήλωσε πως "ως χριστιανός, έχω συγχωρήσει αυτό το αγόρι που προκάλεσε στην οικογένειά μου και μένα τραύματα και πόνο".