Την επέτειο των 70 χρόνων από την πυρηνική επίθεση που ισοπέδωσε την πόλη αυτή της ��υτικής Ιαπωνίας και σκότωσε 74.000 ανθρώπους τιμά σήμερα το Ναγκασάκι, τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα.

Ήταν 9η Αυγούστου 1945, στις 11:02, όταν η ατομική βόμβα κατέστρεψε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι, 500 μέτρα από το σημείο όπου εξερράγη.

Ακριβώς την ίδια ώρα, σήμερα Κυριακή, οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή (στις 05:02 ώρα Ελλάδας) ενώ καμπάνες και σειρήνες ηχούν ολημερίς σε όλο το Ναγκασάκι, άλλοτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ιαπωνίας που συνέδεε τη χώρα με το εξωτερικό και ήταν γνωστή για τη μεγάλη κοινότητα χριστιανών που ζούσε εκεί.

2675c3d4bc1d4789bd4b63186d778dd5_18.jpg
Η βόμβα «Fat Man» επρόκειτο αρχικά να ριφθεί στην πόλη Κοκούρα, βόρεια του Ναγκασάκι, όπου βρισκόταν ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Όμως οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29 να αλλάξει πορεία.

Τρεις ημέρες νωρίτερα μια πρώτη ατομική βόμβα, η «Little Boy» είχε σκοτώσει 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία. Οι δύο βομβαρδισμοί επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας την 15η Αυγούστου 1945 και το τέλος του Πολέμου του Ειρηνικού.

Οι ανεξίτηλα σημαδεμένες από τους βομβαρδισμούς πόλεις Χι��οσίμα και Ναγκασάκι με τις εκδηλώσεις που διεξάγονται σε αυτές και επανερχόμενες εκστρατείες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και συνεχίζουν να υπενθυμίζουν την καταστροφή που προκάλεσαν, παρότι οι «χιμπακούσα», οι επιζώντες των δύο επιθέσεων, πλέον λιγοστεύουν όλο και περισσότερο με την πάροδο των ετών.