Το Facebook κατασκεύασε και ετοιμάζεται να ...απογειώσει σε πραγματικές συνθήκες ένα τεράστιο αυτόνομο αεροπλάνο (drone), το οποίο θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους κατοίκους δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, που μετρά πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες, φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω την «πελατεία» του, δίνοντας σήμα ακόμη στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη, όπου ζει περίπου το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι δύσκολη ή μη οικονομικά βιώσιμη η κατασκευή επίγειων δικτυακών υποδομών (οπτικών ινών κ.α.).

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, το μη επανδρωμένο drone, με την ονομασία Aquila, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, όσο ένα αεροπλάνο Μπόινγκ 737, θα πετά σε ύψος 20 έως 30 χιλιομέτρων, πάνω από τους αεροδιαδρόμους των κανονικών αεροπλάνων, αλλά και από τις καταιγίδες. Θα μπορεί να μένει στον αέρα, χωρίς ανεφοδιασμό, για τρεις μήνες!

Το αεροπλάνο, που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια και ζυγίζει περίπου 400 κιλά, κατασκευάστηκε στη Βρετανία από ειδική διαστημική ομάδα μέσα σε 14 μήνες.

Η πρώτη πτήση του θα γίνει σύντομα στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το drone θα δίνει στους επίγειους χρήστες τη δυνατότητα να έχουν Ίντερνετ με την πολύ υψηλή ταχύτητα των 10 Gigabit το δευτερόλεπτο, χάρη σε μια ει��ική νέα τεχνολογία οπτικού λέιζερ, που θα μεταφέρει τα δεδομένα από τον ουρανό στο έδαφος και αντίστροφα.

Το Facebook σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εκατοντάδες τέτοια drones, τα οποία θα συνεργάζονται με δορυφόρους του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, που θα βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο υψόμετρο.

ΒΙΝΤΕΟ STAR