​Νέα οδοφράγματα, «έλεγχοι» διά της βίας καντινών, σφαγείων, καταστημάτων χονδρικής ή ακόμα και εστιατορίων: οι οργισμένοι αγρότες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτ��ρες τιμές για τα προϊόντα τους και καταδικάζοντας την πολιτική των εισαγωγών.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, πολλές εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί από τη Λορένη έστησαν κοντά στο Μετζ οδοφράγματα σε δύο αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο προκαλώντας μποτιλιάρισμα και παραλύοντας το επαρχιακό δίκτυο.

Ένας επικεφαλής στην περιοχή του πανίσχυρου συνδικάτου των αγροτών FNSEA γνωστοποίησε την πρόθεση των διαδηλωτών να «θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλα τα φορτηγά - ψυγεία και να κατάσχουν το εισαγόμενο κρέας».

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, τουλάχιστον 350 γεωργοί από το Ζερ έστησαν οδοφράγματα στα περίχωρα του Μαρκιάκ, όπου ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ μουσικής τζαζ στην Ευρώπη, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Στην είσοδο του χωριού, οι αγρότες είχαν κρεμάσει στα τρακτέρ τους αφίσες του υπουργού Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ όπου αναγραφόταν η φράση «καταζητούμενος» (Wanted), μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο υπουργός τελικά δεν επισκέφθηκε την περιοχή, όπως είχε ανακοινωθεί, ωστόσο οι διαδηλωτές αναμένουν την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για να εκφράσουν τα παράπονά τους.

Εν αναμονή της επίσκεψης, «έχουν θέσει υπ�� τον έλεγχό τους το σύνολο των εστιατορίων της πόλης» σύμφωνα με τον περιφερειακό εκπρόσωπο της FNSEA Μπερνάρ Μαλαμπιράντ.

«Ανακαλύψαμε κρέας κάθε προέλευσης. Αναρτήσαμε μία αφίσα μπροστά από ορισμένα εστιατόρια που έλεγε "κρέας από το πουθενά" ή "ντόπιο κρέας" στην περίπτωση που ήταν γαλλικής προέλευσης» τόνισε ο ίδιος.

Στα Ατλαντικά Πυρηναία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι προέβησαν σε «επιθεωρήσεις» σφαγείων, καταστημάτων χονδρικού εμπορίου και μίας επιχείρησης επεξεργασίας κρέατος.