Σάλο προκαλούν στη Μ. Βρετανία τα στιγμιότυπα διάρκειας 17 δευτερολέπτων, τα οποία δημοσιοποίησε στην ηλεκτρονική της έκδοση η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sun, από ερασιτεχνική ταινία του 1933, που δείχνει την βασίλισσα Ελισάβετ να χαιρετά με ναζιστικό χαιρετισμό!

Σε αντίστοιχο δημοσίευμά της η εφημερίδα έχει τίτλο "Their Royal Heilness", κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη "Highness", που σημαίνει "Υψηλότης", και τον ναζιστικό χαιρετισμό "Heil Hitler". Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επέκριναν την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, καθώς η Ελισάβετ ήταν επτά ετών, όταν γυρίστηκε η ταινία και δεν γνώριζε καν , όπως υποστηρίζουν, τι σημαίνει ο ναζιστικός χαιρετισμός.

"Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβηχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ' αυτό τον τρόπο", αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Η Sun υποστηρίζει ότι το δημοσίευμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και ότι το ρεπορτάζ της τοποθετεί το θέμα στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο.

Η μαυρόασπρη ταινία γυρίσθηκε τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στη�� εξουσία στη Γερμανία και εικονίζει τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο 8ο να μαθαίνει στις ανιψιές του, την περίπου 7χρονη τότε νυν βασίλισσα Ελισάβετ, και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Η μητέρα της, η εκλιπούσα βασιλομήτωρ Ελισάβετ, και ο Εδουάρδος κάνουν το ίδιο

Ο Εδουάρδος 8ος παραιτήθηκε το 1936, έπειτα από 11 μήνες στο θρόνο, για να παντρευτεί την Ουόλις Σίμσον, μια δύο φορές διαζευγμένη Αμερικανίδα. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο νεώτερος αδελφός του, ο Γεώργιος 6ος, ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο παραιτηθείς βασιλιάς πάντως είχε κατηγορηθεί ότι θαύμαζε το ναζιστικό καθεστώς και αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο λόγος αυτός συνέβαλλε στον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, ενώ είναι γνωστό ότι συνάντησε τον Χίτλερ στη Γερμανία το 1937.