​Τον γενικό γραμματέα του, Πέδρο Σάντσες, όρισε ��ς υποψήφιο πρωθυπουργό στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

«Τα χρόνια περνάνε και η ισπανική κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύο προβλήματα που εξαντλούν τις δυνάμεις μας και υπονομεύουν τον ηθικό της κοινωνίας μας. Δύο μάστιγες που θέλω να εξαλείψω: την ανεργία και τη διαφθορά», δήλωσε ο 42χρονος πολιτικός, ενώπιον 2.000 μελών του κόμματος, στη Μαδρίτη.

Αν και τα ισπανικά κόμματα δεν ορίζουν πάντα τον ηγέτη τους ως υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κ. Σάντσ��ς επωφελήθηκε από την ισχυρή υποστήριξη που έχει στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Σάντσες ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Ιούλιο του 2014, μετά τη χωρίς προηγούμενο συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές, που ανάγκασε τον προηγούμενο επικεφαλής, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, να παραιτηθεί. Ωστόσο, η εκλογική δύναμη του κόμματος έχει μειωθεί, με διαρροές προς νέους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς, όπως το Podemos και το Ciudadanos.