​Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι στις 11 Ιουλίου θα γίνει η πρώτη δίκη για παιδοφιλία η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αγία έδρα. Κατηγορούμενος είναι ένας πρώην ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος, ο οποίος φέρεται να πλήρωνε για σεξ με παιδιά, όταν ήταν πρεσβευτής του Πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία και να είχε στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό. Ακόμη ζητήθηκε η παύση των καθηκόντων δύο Αμερικανών επισκόπων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν παιδόφιλους ιερείς.

Ο πρώην αποστολικός νούντσιος στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Πολωνός Γιόζεφ Βεσολόφσκι έγινε το 2014 το πρώτο άτομο, το οποίο συνελήφθη μέσα στην Αγία Έδρα με κατηγορίες για παιδοφιλία. Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κατηγορίες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία της χώρας. Οι άλλες κατηγορίες σε βάρος βασίζονται σε έρευνα του Βατικανού, κατά την οποία βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο τελευταίος είχε ανακληθεί στη Ρώμη από το Βατικανό το 2013, ενώ εξακολουθούσε να είναι διπλωμάτης στο Σάντο Ντομίνγκο και παύθηκε από τα καθήκοντά του, αφού τα μέσα ενημέρωσης της Δομινικανής Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν ότι πλήρωνε αγόρια για σεξ.

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχασε αργότερα τη διπλωματική ασυλία του, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό κατά τη σύλληψή του.

Παράλληλα, το Βατικανό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου θεσμού εκκλησιαστικού δικαίου που θα δικάζει επισκόπους που κατηγορούνται για αμέλεια ή συνέργεια με ιερείς τους οποίους έχουν υπό την εξουσία τους και οι οποίοι καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα.