Ένα παραδοσιακό πιάτο μιας περιοχής στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, το οποίο φτιάχνεται από ωμό ψάρι, φαίνεται πως ευθύνεται για το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι νοσούν από καρκίνο του ήπατος.

easdfnam2.jpg
Όπως αναφέρει το BBC, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μικρά ψάρια που πιάνουν σε λίμνες, για να φτιάξουν ένα πικάντικο πιάτο που ονομάζεται Koi Plaa. Τα ψάρια ψιλοκόβονται και αναμιγνύονται με το χέρι με τοπικά βότανα, χυμό λάιμ και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια…

Η συγκεκριμένη συνταγή εκτός από ιδιαίτερα δημοφιλής είναι και επικίνδυνη. Για δεκαετίες πολλοί πολίτες παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά καρκίνου του ήπατος. Τα υψηλά αυτά ποσοστά, συνδέονται όπως προέκυψε με ένα παράσιτο το οποίο βρέθηκε στο ωμό ψάρι.

easdfnam1-656x410.jpg
Παρά, ωστόσο, τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να αλλάξουν οι ντόπιοι τις διατροφικές τους συνήθειες και να αρχίσουν να τρώνε το koi plaa αφού πρώτα μαγειρέψουν το ψάρι, και όχι να το καταναλώνουν ωμό.