​Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η δήλωση του Ρομπέρτο Μαρόνι, προέδρου της περιφέρειας της Λομβαρδίας με πρωτεύουσα το Μιλάνο, ο οποίος ζήτησε από τους δημάρχους της περιφέρειάς του να μην κάνουν δεκτούς τους μετανάστες που φθάνουν τις ημέρες αυτές στην Κάτω Ιταλία.

Ο Μαρόνι, από τα στελέχη της Λέγκας του Βορρά και πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, πρόσθεσε παράλληλα ότι «όσοι δήμαρχοι προχωρήσουν στην εξεύρεση χώρων προσωρινής υποδοχής των μεταναστών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις τους από την περιφέρεια της Λομβαρδίας» - «μια κίνηση που στοχεύει σαφώς στην αποθάρρυνσή τους», όπως εξήγησε.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας απηύθυνε και προειδοποίηση προς τους νομάρχες της ευρύτερης περιφέρειας της ιταλικής συμπρωτεύουσας να μην κινητοποιηθούν υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπως τους έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση Ρέντσι.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο απαντά ωστόσο ότι η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την δίκαιη κατανομή των μεταναστών, που φτάνουν στην Κάτω Ιταλία, σε όλες της περιοχές της χώρας, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Μαρόνι το 2011, όταν ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Tη θέση του Μαρόνι, στηρίζουν έως τώρα ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια, επίσης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης της Λιγουρίας Τζοβάνι Τότι, στέλεχος της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι.