​Η μαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είναι παράνομη, απεφάνθη σήμερα αμερικανικό Εφετείο, υπογραμμίζοντας ότι υπερβαίνει το πλαίσιο που έχει καθορίσει το Κογκρέσο.

Οι νόμοι στους οποίους στηρίχθηκε η NSA για να συλλέξει αυτά τα τηλεφωνικά δεδομένα «ουδέποτε είχαν ερμηνευθεί με τρόπο ώστε να επιτρέπουν κάτι που να πλησιάζει έστω την έκταση της γενικευμένης παρακολούθησης που εξετάζεται εδώ», αναφέρει το δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε έγγραφό του έκτασης 97 σελίδων.

Η προσφυγή είχε κατατεθεί από την ισχυρή ένωση υπεράσπισης των ελευθεριών ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) κατά της NSA, της υπηρεσίας πληροφοριών που είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των επικοινωνιών, και του FBI, της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά τις αποκαλύψεις που έκανε τον Ιούνιο του 2013 ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Τα εκατομμύρια των τηλεφωνικών «μεταδεδομένων» που είχε συλλέξει η NSA περιλαμβάνουν τηλεφωνικούς αριθμούς, την διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών ή τον τόπο στον οποίο έγιναν, όχι όμως το περιεχόμενό τους.