​Ακόμα και τους 500.000 ενδέχεται να φτάσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο Θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, και χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους αν δεν υπάρξουν δράσεις εναντίον των δουλεμπόρων, προειδοποίησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις θάλασσες, Κόζι Σεκιμίζου.

«Εάν δεν κάνουμε τίποτε, πιστεύω ότι αυτή τη χρονιά θα δούμε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διασχίσουν πιθανόν να υπάρξουν μέχρι και 10.000 νεκροί» ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Σιγκαπούρη.

Όπως είπε ο ίδιος «είναι ώρα να σκεφτούμε πραγματικά τρόπους για να σταματήσει η πολύ επικίνδυνη διέλευση των προσφύγων σε μικρά σκάφη» που αποπλέουν από την αφρικανική ήπειρο για να φθάσουν τις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.

Ο διευθυντής του Οργανισμού ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων υπενθυμίζοντας ότι το 2014 περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη και 3.000 έχασαν τη ζωή τους. «Δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά επίσης να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους, 1.750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά χάθηκαν στη θάλασσα, αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στρατιωτικά μέτρα κατά των διακινητών στη Λιβύη, στη σκιά της τραγωδίας της Κυριακής στη Μεσόγειο, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε.