Περισσότεροι από 2.200 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια σε ναυάγια στη Μεσόγειο. Ξεκινούν από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία για μία καλύτερη ζωή. Κάποιοι είναι πιο τυχεροί, κατάφεραν να σωθούν και μιλούν στη κάμερα του STAR για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν μέσα στο πλοιάριο που τους μετέφερε πριν φτάσουν στην Ελλάδα.

«Πρώτη φορά που ανέβηκα σε βάρκα, έμπαιναν νερά. Ήμασταν πολλοί άνθρωποι και κοντέψαμε να πνιγούμε» λένε μικρά παιδιά μεταναστών.

«Ήταν πολλά άτομα σε μία βάρκα μικρή πάνω από 40 άτομα. Παραλίγο να πνιγούμε όλοι» αναφέρει άλλος μετανάστης.

Το κοριτσάκι που βλέπετε στο βίντεο πάλευε με τα κύματα για περισσότερες από 4 ώρες στα ανοιχτά της Τουρκίας. Όπως αποκάλυψαν στο STAR και τον Βαγγέλη Γκούμα, όταν βλέπουν άλλο πλοίο να τους πλησιάζει βουλιάζουν οι ίδιοι την βάρκα για να τους σώσουν.

«Όταν βλέπεις μπ��οστά σου βάρκα ή κάποιον άλλον, σκας τη βάρκα σου για να σε σώσουν. Γιατί αν σε πιάσουν με τη βάρκα μπορεί να σε γυρίσουν πίσω… κι αν γυρίσω στην πατρίδα μου, πάλι θα πεθάνω» δηλώνει ένας μετανάστης.

Η Μεσόγειος είναι πια το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο. Πριν από 8 ημέρες, ακόμη 400 μετανάστες πνίγηκαν έξω από τις ακτές της Λιβύης. Ένας από τους 145 επιβάτες που σώθηκαν θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε.

«Ημασταν κοντά στο θάνατο. Είπαμε την τελευταία μας προσευχή και τότε χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε ήρθε μία σωστική λέμβος. Ήμασταν τυχεροί εκείνη τη φορά» αναφέρει ο διασωθέντες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ακόμη 300 άνθρωπ��ι έχασαν την ζωή τους, όταν εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων μεταναστών τους διέταξαν να επιβιβαστούν από τη Λιβύη σ’ ένα ήδη υπεράριθμο φουσκωτό με άθλιες καιρικές συνθήκες. Τους απειλούσαν πως θα τους δολοφονήσουν.
«Μας χτυπούσαν, μας κακομεταχειρίζονταν κι άλλους τους βίασαν κιόλας» εξομολογείται ένας μετανάστης.
Σεπτέμβριος 2014: Ηταν η μεγαλύτερη τραγωδία πριν την χθεσινή. Περίπου 500 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας.
Τον Οκτώβριο του 2013 ακόμη ένα πλοιάριο βυθίζεται έξω από τη Λαμπεντούζα. Από τους 500 μετανάστες, οι 366 έχασαν τη ζωή τους. Μερικοί παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων:
- 13.500 μετανάστες έχουν διασωθεί από 10 έως 17 Απριλίου
-Τουλάχιστον 900 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η έως την 15η Απριλίου.
- 31.500 έφθασαν από τη Βόρειο Αφρική από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη ενώ
-218.000 μετανάστες εκτιμάται ότι διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2014
-3.500 μετανάστες πέθαναν το 2014 προσπαθώντας να τη διασχίσουν