Εξοργισμένη είναι η Τουρκία μετά την πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Τουρκία σταθερά αρνείται να αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, οι Αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν, επειδή ο ποντίφικας χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων που σημειώθηκε πριν από έν��ν αιώνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα.

Ο Φραγκίσκος προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την έναρξη μιας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1915 και 1917.

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως "η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα" έπληξε τον λαό μας των Αρμενίων», δήλωσε ο ποντίφικας επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπεγράφη το 2001 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο τον B΄ και τον πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι ��κείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός», πρόσθεσε.

Ακόμα κι αν ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο B΄ είχε χρησιμοποιήσει τον όρο στο έγγραφο και ο ίδιος ο Χόρχε Μπεργκόλιο τον είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές προτού εκλεγεί πάπας πριν από δύο χρόνια, είναι η πρώτη φορά που ένας ποντίφικας χρησιμοποιεί δημοσίως τον όρο «γενοκτονία».