​Μια πρώτη βοήθεια ύψους έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη, προσφέρει στους οικείους των θυμάτων η εταιρεία Germanwings, για την κάλυψη των πρώτων εξόδων τους, μετά την πτώση του Airbus A320.

Αυτή η πρώτη βοήθεια, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω της ευθύνης της εταιρείας, δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε πρώτη η βερολινέζικη εφημερίδα Tagesspiegel.

Σύμφωνα με τον Χόλγκερ Χοπερντίτσελ, ένα δικηγόρο ειδικευμένο στις αεροπορικές μεταφορές τον οποίο επικαλέστηκε η εφημερίδα, η Lufthansa, ενδέχεται να καταβάλει αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θύμα ως αποζημίωση, όταν οι οικείοι των επιβατών διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Η ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών σε περίπτωση δυστυχήματος καθορίζεται με βάση τη Σύμβαση του Μόντρεαλ για την Ευθύνη των Αερομεταφορέων (1999), η οποία προβλέπει ένα όριο 143.000 ευρώ ανά θύμα. Ωστόσο αυτό το όριο μπορεί να ξεπεραστεί και στην «πράξη» οι αεροπορικές εταιρείες «σπανίως το επικαλούνται», ανέφερε ένας νομικός σύμβουλος μιας επιχείρησης του κλάδου, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.