​Στα δίκτυα ενός ψαρά πιάστηκε ένας σπάνιος καρχαρίας γκομπλιν, στα ανοιχτά της Αυστραλίας και μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σίδνεϊ.

"Είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δεν είναι άσχημο, είναι όμορφο", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του μουσείου Mark McGrouther και πρόσθεσε “Είναι ασυνήθιστο να πιάσετε ένα τέτοιο ψάρι.”

Ο προϊστορικός καρχαρίας που το παρατσούκλι του είναι “ Το Άλιεν της αβύσσου” πιάστηκε τον περασμένο μήνα κοντά στο Eden, κοντά στη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας, περίπου 200 μέτρα βάθος.

Ο γκόμπλιν, με την επιστημονική ονομασία Mitsukurina owstoni, ξεχωρίζει για το μακρύ ρύγχος του, κάτω από τα οποία βρίσκονται προεξέχοντα σαγόνια, με δόντια λεπτά και αιχμηρά σαν βελόνες.

Ο καρχαρ��ας γκόμπλιν ζει στον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό και τον Ινδικό σε βάθη άνω των 200 μέτρων. Στο απόλυτο σκοτάδι, σαρώνει το βυθό με το χαρακτηριστικό ρύγχος, το οποίο είναι καλυμμένο με τις λεγόμενες φύσιγγες του Λορενζίνι -υποδοχείς που ανιχνεύουν τα ανεπαίσθητα ηλεκτρικά πεδία από τις μυϊκές συσπάσεις των θηραμάτων του.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες. Είναι ωοζωοτόκο, όπως και τα άλλα μέλη των λαμνόμορφων.

globlin-1.jpg