​Ως ξένο ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη η γαλλική εφημερίδα «Le monde».

Επιθετικός, αλαζόνας και ροκ είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς για τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο άρθρο της γαλλικής «Le monde». Η εφημερίδα περνά γενεές δεκατέσσερις τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αναφέροντας ότι είναι ένα σοκ για τους ομολόγους του.
«Δεν έχουν τους ίδιους κώδικες, ούτε τις ίδιες αναφορές ούτε τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι υπάρχει ένα “σοκ Βαρουφάκη” στην δύστροπη σκηνή των μεγάλων υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Η εφημερίδα σχολιάζει το ντύυσιμο του, ενώ φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τον Γιάνη Βαρουφάκη με τον...Μπρους Γουίλις.
«Αυτό το look πολύ ροκ του κ. Βαρουφάκη. Κεφάλι σε στυλ Μπρους Γουίλις ξυρισμένο, αθλητικό στυλ, ανοιχτό πουκάμισο και σηκωμένος γιακάς στα σακάκια -και ένα ύφος σαν να ανεβαίνει στο ρινγκ πυγμαχίας με το που πατούσε το πόδι στις συνεδριάσεις του Eurogroup-, δεν τον βοηθούν» συνεχίζει το άρθρο.
Και η επίθεση συνεχίζεται ακόμη και για το ότι είναι λάτρης του twitter: «Στις Βρυξέλλες, η συμπεριφορά αυτού του Ελληνο-αυστραλού, γνωστού οικονομολόγου, με υπερβολική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται επιθετική. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά δεν βοήθησε, όλο το τελευταίο διάστημα, να επιλυθεί το πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».
Στο άρθρο κάνουν λόγο για λάθος συμπερφορά του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε μπροστά του "το τέλος της τρόικα ", ενώ τον κατηγορεί ότι κάνει σόου και πολύ θόρυβο για το τίποτα.
«Οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, μαθημένοι σε ένα στυλ πολύ κωδικοποιημένο των υπουργικών συνεδριάσεων, δέχονται πολύ άσχημα τον “ξένο” και τις δηλώσεις του που χαρακτηρίζονται πολύ “καθηγητικές”. “Κάνει μάθημα στους ομολόγους του αντί να δίνει νούμερα και συγκεκριμένα στοιχεία” καταγγέλλουν πολλές ευρωπαϊκές πηγές» επισημαίνει η γαλλική Le Monde.
Αυτή βεβαίως που δεν θα μπορούσε να λείψει από το άρθρο είναι η κόντρα του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμπεριφορά απωθεί ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Έλληνα ομόλογό του και το έκανε σαφές με βίαιο τρόπο, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, όταν απέρριψε το αίτημα της Αθήνας να παραταθεί το πρόγραμμα βοήθειας των Ευρωπαίων».
Ο αρθρογράφος καταλήγει να σχολιάζει ακόμη και το γεγονός ότι πριν από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών "τόλμησε" να παρακολουθήσει θεατρική παράσταση στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του... και όχι μόνο την είδε, αλλά το έγραψε και στο twitter ενοχλώντας προφανώς κάποιους.
Την πιο σκληρή κριτική στον Γιάνη Βαρουφάκη την κάνει η γαλλική έκδοση της ιστοσελίδας slate. Με τον τίτλο ελληνική συνθηκολόγηση "στολίζει " στην κυριολεξία τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, πέρασε το χρόνο του κάνοντας τον πονηρό στις συνεδριάσεις, στις τηλεοράσεις και στα social media. Είναι από αυτά τα γκουρού -απατεώνες που πάνε από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, που διαθέτουν επιτυχημένα μπλογκ για εναλλακτικούς, αφού δεν διαθέτουν άλλη πολιτική πρόταση» αναφέρει η ιστοσελίδα.
Η ίδια πάντως ιστοσελίδα σε άλλο άρθρο της θεωρεί πετυχημένη την συμφωνία της Παρασκευής γράφοντας: Ελλάδα Γερμανία 1-1 στο ημίχρονο. Νικητής του αγώνα στο μέλλον…η Ευρώπη»