​Τουλάχιστον 29 είναι οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία επάνω σε σκάφη του λιμενικού σώματος της Ιταλίας. Οι μετανάστες είχαν περισυλλεγεί στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 25 θύματα.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη αν οι μετανάστες πέθαναν εξαιτίας του ψύχους, πριν από την κινητοποίηση της ιταλικής ακτοφυλακής και του λιμενικού, ή αν παρέμειναν περισσότερο από όσο έπρεπε στα ιταλικά πλοιάρια.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη και οι άνδρες και οι γυναίκες μας θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή», δήλωσε αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.

«Η Ευρώπη μας έχει αφήσει μόνους, αυτή είναι η πικρή αλήθεια», σημείωσε η Τζούζι Νικολίνι, δήμαρχος της Λαμπεντούζα, όπου μεταφέρθηκαν οι περισσότεροι διασωθέντες.

Η εισαγγελία του Ακράγαντα της Σικελίας ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει τα αίτια της νέας τραγωδίας.

Ένας από τους ιατροδικαστές που βρίσκεται στο νεκροτομείο στη Λαμπεντούζα πρόσθεσε ότι όλοι οι νεκροί είναι άνδρες, και ότι πολλοί από τους διασωθέντες οι οποίοι ξεπερνούν τους εκατό παρουσιάζουν συμπτώματα κρυοπληξίας.