Μέσω... τηλεφώνου θα επανέλθουν στο ουκρανικό ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, στη Μόσχα.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή στη βάση μιας πρότασης ειρηνευτικού σχεδίου, λεπτομέρειες της οποίας δεν έγιναν γνωστές.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας έκανε λόγο για «ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, ωστόσο Ολάντ και Μέρκελ έφυγαν από το Κρεμλίνο δύο ώρες μετά την έναρξη της συνάντησης, χωρίς να προχωρήσουν σε δηλώσεις. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία των τριών ηγετών να εργαστούν προς ένα κοινό έγγραφο κατάπαυσης του πυρός, βασισμένο πάνω στη συμφωνία του Μινσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε μία επαναφορά της συμφωνίας του Μινσκ -που δεν εφαρμόστηκε ποτέ-, αλλά με διαφορετικές γραμμές κατάπαυσης του πυρός από εκείνες που αναγνώριζε η συμφωνία, καθώς, όπως φέρεται να δήλωσε, θα πρέπει να αναγνωριστούν οι εδαφικές κτήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Την πρόταση αυτή απορρίπτει το Κίεβο.

Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, στο Κίεβο, με τον οποίον επίσης θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά την Κυριακή.