Σοκ προκαλεί έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και σύμφωνα με την οποία, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε αδιακρίτως στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, με αποτέλεσμα το 70% των θυμάτων να είναι άμαχοι περιλαμβανομένων μελών του ιατρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια του πολέμου του καλοκαιριού του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέθεσε τη σύνταξη αυτής της έκθεσης σε εμπειρογνώμονες.

«Τα διπλά πλήγματα και οι αλλεπάλληλες επιδρομές εναντίον των ίδιων τοποθεσιών είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων αλλά και θανάτους πολλών μελών των συνεργείων διάσωσης» σύμφωνα με την έκθεσή τους, ενώ επισημαίνεται ότι «η επίθεση εναντίον του νοσοκομείου Σουχάντα αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ την 21η Ιουλίου του 2014» στην οποία έχασαν την ζωή τους και τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι, «έγινε προφανώς εκ προθέσεως» και όχι κατά λάθος.

«Τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που διεξήχθησαν χωρίς να έχει κηρυχθεί από πριν συναγερμός στις συνοικίες των αμάχων (…) δεν φαίνεται να τους αποφάσισαν μεμονωμένα στρατιώτες ή διοικητές, καθώς έπρεπε να λάβουν την άδεια των υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού και/ή της ισραηλινής κυβέρνησης» καταγγέλλουν οι ειδικοί.

Επιπλέον την ώρα που το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι συχνά εξαπέλυε προειδοποιητικά πλήγματα, προκειμένου να δώσει στους κατοίκους τον χρόνο να διαφύγουν, η πλειονότητα των τραυματιών που ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι «άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κοντά στα σπίτια τους ή πλησίον των κατοικιών συγγενών τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην έκθεση αποκαλύπτεται επίσης η χρήση «ισχυρών εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές»

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο αυτού του πολέμου όπως και των προηγούμενων στους κατοίκους της Γάζας. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 400.000 παιδιά χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη μετά τον πόλεμο.