Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης και των ΗΠΑ θα συναντηθούν την Κυριακή στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την αιματηρή επίθεση στη σατιρική γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση σύλληψης των δραστών.

«Πρόκειται παράλληλα για μία ευκαιρία για εκείνους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία, την απόρριψη της τρομοκρατίας, αλλά επίσης για να ανταλλάξουν απόψεις μαζί μας για την κοινή αυτή πρόκληση που μας απευθύνουν οι τρομοκράτες και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί συλλογικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής» εξήγησε ο Καζνέβ.

Λίγο νωρίτερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι ο Έρικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Παρίσι την Κυριακή για να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο για την τρομοκρατία κατόπιν πρόσκλησης του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Μετά τις επαχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ θα μεταβεί στο Παρίσι για το διεθνές υπουργικό συμβούλιο την Κυριακή 11 Ιανουαρίου έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, διευκρίνισε η ίδια πηγή, και θα αφορά «συζητήσεις για τον τρόπο εντοπισμού τρομοκρατικών απειλών, σύλληψης ξένων μαχητών και αποτροπής του βίαιου εξτρεμισμού».

Την Τετάρτη το FBI προσέφερε τη βοήθειά του στις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή και ανοικτή επαφή με τους ομολόγους μας των δυνάμεων ασφαλείας» είχε επισημάνει εκπρόσωπος του FBI, υπογραμμίζοντας ότι ο νομικός ακόλουθος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι «συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές» ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για το έγκλημα.