Το ιταλικό ναυτικό οδήγησε τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καλλίπολης στην νοτιοανατολική Ιταλία, το φορτηγό πλοίο «Μ Sky Blue» με τους 700 μετανάστες, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τρίτης.

Συγκεκριμένα το πλοίο, με σημαία Μολδαβίας, έφτασε περίπου στις 3:30 τοπική ώρα (4:30 ώρα Ελλάδας) στην Καλλίπολη και τους εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι Σύριοι, παρέλαβαν οι ιταλικές αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μια γυναίκα γέννησε πάνω στο πλοίο, χωρίς να έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού.

Να θυμίσουμε ότι το «Μ Sky Blue» με κατεύθυνση προς Κροατία εξέπεμψε SOS, ενώ έπλεε δυτικά της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, λόγω της έντονης κακοκαιρίας, όπως ενημέρωσαν οι ιταλικές αρχές τις ελληνικές. Όμως, όπως αναφέρθηκε, ο άνθρωπος που επικοινώνησε με τις ιταλικές αρχές για να ζητήσει βοήθεια, κατήγγειλε ότι στο πλοίο υπήρχε ομάδα ενόπλων.

Όταν η φρεγάτα Ναβαρίνο πλησίασε, το πλοίο είπε «No Problem», γεγονός που προκάλεσε υποψίες.

Μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δύο περιπολικά του Λιμενικού Σώματος στάλθηκαν στην περιοχή και σύμφωνα με τις ελληνικές λιμενικές αρχές «δεν διαπιστώθηκε κάποιο μηχανικό πρόβλημα αλλά ούτε κάτι ύποπτο στο πλοίο».

Εν τέλει, επενέβησαν οι ιταλικές αρχές και το πλοίο ελλιμενίστηκε στην Καλλίπολη.