​Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε τα ταξίδι του για να μοιράσει τα δώρα του στα παιδάκια όλου του πλανήτη, πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν οι τάρανδοι, με πρώτο τον Ρούντολφ με την κόκκινη μύτη.

Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας τη σχετική εικόνα, ξέρατε, όμως, ότι οι εν λόγω τάρανδοι –συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Ρούντολφ- είναι γένους θηλυκού;

Τη συγκεκριμένη διευκρίνιση έκαναν δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι Τζέραλντ Λίνκολν και Ντέιβιντ Μπράιντ, χρησιμοποιώντας αρχές της βιολογίας που προσδιορίζουν το πραγματικό φύλο των ταράνδων.

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πως οι συγκεκριμένοι τάρανδοι, με την επιστημονική ονομασία Rangifer tarandus και γνωστοί ως Καριμπού στη Βόρεια Αμερική, είναι γένους θηλυκού γιατί πολύ απλά αν ήταν όντως αρσενικοί δεν θα έπρεπε να έχουν κέρατα.

«Οι αρσενικοί τάρανδοι χάνουν τα κέρατά τους στα τέλη του Νοέμβρη. Έτσι δεν έχουν κέρατα τα Χριστούγεννα», λένε οι ερευνητές και συμπληρώνουν πως τα κέρατά τους αρχίζουν να φυτρώνουν την άνοιξη, ώστε το φθινόπωρο που είναι η εποχή του ζευγαρώματος να μπορέσουν να παλέψουν μεταξύ τους για να διεκδικήσουν τα θηλυκά τους.

Τα θηλυκά του είδους όμως, αντίθετα, διατηρούν τα κέρατά τους όλο το χρόνο!

Tags: