​Έρευνα των αμερικανικών υπηρεσιών έδειξε ότι τη Βόρειο Κορέα ως «δράστη» της κυβερνοεπίθεσης στη Sony, μία επίθεση, στην οποία δεν αποκλείεται να έχει ανάμειξη και η Κίνα, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος την Παρασκευή.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι η έρευνα βρήκε ότι η Πιονγιάνγκ κρύβεται πίσω από την επίθεση και ότι μπορεί να υπάρχει κινεζική ανάμειξη στην επίθεση, είτε μέσω συνεργασίας με κινέζους ηθοποιούς, είτε μέσω της χρήσης κινεζικών σέρβερ, προκειμένου να καλυφθεί η προέλευση της κυβερνοεπίθεσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το FBI πρόκειται να ανακοινώσει επισήμως πως η Βόρειος Κορέα είναι υπεύθυνη για την διαρροή, αλλά οι χάκερς χρησιμοποίησαν κινεζικό δίκτυο για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το FBI τα «εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της Sony είναι όμοια με αυτά βορειοκορεατικής κυβερνοεπίθεσης του Μαρτίου 2013 σε τράπεζες της Νοτίου Κορέας και σε ΜΜΕ της χώρας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, οι χάκερς φέρονται να έστειλαν μήνυμα στην Sony χαρακτηρίζοντας «σοφή» την απόφαση ακύρωσης της προβολής της ταινίας.

«Είναι πολύ σοφή η απόφαση να ακυρώσετε την προβολή της ταινίας “The Interview”. Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αρχείων σας αρκεί να μην προκαλέσετε περαιτέρω πρόβλημα», ανέφερε το μήνυμά τους σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Παρ’όλα αυτά, η Πιονγιάνγκ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αν και χαρακτήρισε την επίθεση «σωστή πράξη» και την ταινία «πράξη τρομοκρατίας».

Η Sony αποφάσισε να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες, μετά από απειλές που δέχθηκε για τρομοκρατικές επιθέσεις σε κινηματογραφικές αίθουσες εάν προβληθεί η ταινία.

Ο Πούτιν καλεί στη Μόσχα τον Κιμ Γιονγκ-Ουν

Tην ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκαλεί τον ηγέτη της Βορείου Κορέας στη Μόσχα για τα 70 χρόνια από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την Παρασκευή. «Ναι, μία πρόσκληση εστάλη» δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοφ, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.

Εάν ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεχθεί, τότε η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του βορειοκορεάτη ηγέτη σε ξένη χώρα α��ό το 2011, οπότε ανέλαβε την ηγεσία στην ασιατική χώρα.