​Σχεδόν οι έξι στους δέκα Αμερικανούς (ποσοστό 59%) θεωρούν «δικαιολογημένο» τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η CIA τους «ύποπτους για τρομοκρατία», σύμφωνα με δημοσκόπηση, μία εβδομάδα αφότου παρουσιάστηκε η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που κατήγγειλε τα βασανιστήρια σε βάρος δεκάδων ανθρώπων.

«Πιστεύετε ότι ο χειρισμός των ύποπτων για τρομοκρατία από τη CIA ήταν δικαιολογημένος ή όχι;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του καναλιού ABC News, χωρίς να χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήρια».

Περίπου οι τρεις στους 10 (ποσοστό 31%) δήλωσαν ότι ήταν «αδικαιολόγητη» η στάση που τήρησε η CIA, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο διάστημα 11-14 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 3,5%.

Ακόμη και όταν στην ερώτηση περιλαμβάνεται η λέξη «βασανιστήρια», οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν «δικαιολογημένη» τη χρήση τους. Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι ο βασανισμός τρομοκρατών μπορεί συχνά, κάποιες φορές, σπανίως ή ποτέ να είναι δικαιολογημένος», το 58% απάντησε ότι «συχνά ή μερικές φορές» τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα.

Μόνον το 39% θεωρεί ότι ποτέ ή σπανίως δικαιολογείται η χρήση βασανιστηρίων.

Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (47%) χαρακτήρισαν επίσης "άδικη" την έκθεση της Γερουσίας για τα βασανιστήρια.
Ταυτοχρόνως, η πλειοψηφία (54%) πιστεύει ότι η CIA εξαπάτησ�� «σκοπίμως» τον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την κοινή γνώμη.