Μετανάστευση, ανεργία, το ευρωπαϊκό όραμα. Αυτά είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του από το βήμα της Ευρωβουλής.

"Παρά την ευρύτερη και ισχυρότερη Ένωση, η Ευρώπη δίνει την εντύπωση ότι γέρασε, κουράστηκε, ότι αισθάνεται πως πρωταγωνιστεί όλο και λιγότερο στον κόσμο", δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών κατά τη μακρά ομιλία του.

Η γενική εντύπωση που δίδεται από τη Γηραιά Ήπειρο είναι "αυτή μιας γιαγιάς, μιας Ευρώπης που δεν είναι πλέον γόνιμη και δραστήρια. Ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας Ευρώπης φοβισμένης και αναδιπλωμένης στον εαυτό της", ενώ ο κόσμος έχει γίνει "όλο και λιγότερο ευρωκεντρικός", δήλωσε ο πρώτος μη ευρωπαίος Ποντίφικας που μεταβαίνει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκληση που είχε απευθύνει τον Ιούλιο του 2013 στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα: "Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η Μεσόγειος να γίνεται ένα μεγάλο νεκροταφείο! Στις βάρκες που φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία και βοήθεια". Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει "νομοθεσίες που επιτρέπουν ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μεταναστών", δήλωσε ενθαρρύνοντας επίσης μια διεύρυνση, κυρίως προς τα Βαλκάνια "που υπέφεραν πολύ από συγκρούσεις κατά το παρελθόν".

Ο Πάπας καταδίκασε επίσης τον ατομικισμό και τον καταναλωτισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης, τη γραφειοκρατία, φαινόμενα που μειώνουν άνδρες και γυναίκες "σε γρανάζια μ��χανής που χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα κατανάλωσης. Η Ευρώπη που δεν είναι πλέον ανοικτή στην υπερβατική διάσταση της ζωής είναι μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει σιγά-σιγά την ψυχή της και το ανθρωπιστικό της πνεύμα".