Ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Μιγκέλ Μασέντο, υπέβαλε την παραίτηση του, τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου για χορήγηση «χρυσών θεωρήσεων διαβατηρίων» σε αλλοδαπούς επενδυτές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη στην υπόθεση, αλλά πως επλήγη το πολιτικό του κύρος και με την παραίτηση του θέλησε «να υπερασπισθεί την κυβέρνηση, το κύρος του κράτους και την αξιοπιστία των θεσμών».

Η Πορτογαλία χορηγεί από τον Οκτώβριο 2012 «χρυσές βίζες» σε ξένους επενδυτές που είναι έτοιμοι να πληρώσουν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας για το λιγότερο πέντε χρόνια. Από το 2012, οι χρυσές βίζες (συνολικά 1.649) έχουν εξασφαλίσει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ και έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους, Ρώσους, Βραζιλιάνους και Νοτιοαφρικανούς επενδυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η «χρυσή βίζα» δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές χωρίς να κατοικούν μονίμως στην Πορτογαλία (αρκεί να κατοικούν στη χώρα επτά ημέρες ετησίως), να ταξιδεύουν ελεύθερα και να κάνουν μπίζνες στη ζώνη Σένγκεν.

Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, καθώς και στην έδρα της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας, συνελήφθησαν 11 άτομα, τα οποία συνδέονται με «διαφθορά, άσκηση επιρροής, υπεξαίρεση χρημάτων και ξέπλυμα χρήματος».

Ανάμεσά σε αυτά, είναι ο διοικητής της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της αστυνομίας Μανουέλ Ζαρμέλα Πάλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Αντόνια Ανές και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Πρωτοκόλλου και Συμβολαιογράφων, Αντόνιο Φιγκερέντο.

Η έρευνα δεν εμπλέκει τον Μιγκέλ Μασέντο, ωστόσο ο παραιτηθείς υπουργός Εσωτερικών έχει στενές σχέσεις με πολλούς εμπλεκομένους, και ιδιαίτερα με τον Αντόνιο Φιγκερέντο.