Συμπτώματα τοξικού σοκ, εμφάνισαν οι 13 γυναίκες που πέθαναν σε ιατρικό κέντρο του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της Ινδίας κατά τη διάρκεια εφαρμογής κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης Σιντχάρθ Κομάλ Σιχ Παρντέσι «οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν ήταν μολυσμένα και επίσης τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκουριασμένα».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, από τις περίπου 80 γυναίκες που χειρουργήθηκαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι 60 και τουλάχιστον 20 από αυτές είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται.

Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατατέθηκε αγ��γή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του χειρουργού που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις. Οι οικογένειες των θυμάτων αναμένεται να λάβουν αποζημίωση περίπου 5.300 ευρώ.

Ο γιατρός Ρ.Κ Γκούπτα που κατηγορείται ότι χειρούργησε περισσότερες από 80 γυναίκες μέσα σε μόλις λίγες ώρες μαζί με δύο βοηθούς του αρνείται οποιοδήποτε σφάλμα κι αποδίδει τους θανάτους των γυναικών σε φάρμακα τα οποία τους χορηγήθηκαν μετά την επέμβαση.