​Εντυπωσιακή ήταν η άφιξη του Μπάρακ Ομπάμα το πρωί στο Πεκίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία κατά την οποία θα έχει μακρές συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό Σι Τζίνπινγκ, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Μιανμάρ και την Αυστραλία.

Το αμερικανικό προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου, όπου τον πρόεδρο Ομπάμα υποδέχθηκαν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και ο δήμαρχος του Πεκίνου Ουάνγκ Ανσούν, κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό.

Το Πεκίνο όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ υψηλά έλαβε δραστικά μέτρα για να διαλύσει την πυκνή αιθαλομίχλη που σκεπάζει την πόλη, πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Ο Ομπάμα θα έχει συναντήσεις το πρωί με τον νέο πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο, και το απόγευμα θα εκφωνήσει ομιλία κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής του APEC. Στο περιθώριο της συνόδου, Ομπάμα και Σι θα συναντηθούν εκ νέου για σειρά συνομιλιών αύριο και μεθαύριο, "ειλικρινών και εκτενών" σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Βόρεια Κορέα θα περιλαμβάνεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών. Παραμονή της αναχώρησης του προέδρου Ομπάμα για την Ασία, οι δύο τελευταίοι Αμερικανοί που κρατούνταν στη χώρα αυτή, οι Κένεθ Μπάε και Μάθιου Τοντ Μίλερ αφέθηκαν ελεύθεροι, εγείροντας ερωτήματα για τα κίνητρα της Πιονγκγιάνγκ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωσή τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λόγο για "μια υπέροχη μέρα", δύο εβδομάδες μετά την απρόσμενη απελευθέρωση ενός ακόμη Αμερικανού, του Τζέφρι Φόουλι.