​Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα, ο οποίος είχε τραπεί σε φυγή τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την εξαφάνιση των 43 φοιτητών που εξακολουθούν να αγνοούνται από τον Σεπτέμβριο.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται επίσης η γυναίκα του δημάρχου Μαρία Δε Λος Άνχελες Πινέδ, η οποία επίσης καταζητούνταν. Οι δυο τους κατηγορούνται από την κυβέρνηση ότι ήταν οι υποκινητές των επιθέσεων που στις 26 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν την εξαφάνιση 43 φοιτητών. Οι δάσκαλοί τους μάλιστα εκφράζουν φόβους ότι δολοφονήθηκαν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι

Οι νεαροί ηλικίας 15 έως 25 ετών ταξίδευαν με λεωφορεία, όταν άγνωστοι μέλη εγκληματικών συμμοριών με τη συνεργασία διεφθαρμένων αστυνομικών, τους σταμάτησαν στην πόλη Ιγκουάλα στις 26 Σεπτεμβρίου και τους μετέφεραν σε ερημική τοποθεσία όπου πιθανολογείται ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές και μαθητές δολοφονήθηκαν

Σύμφωνα με δηλώσεις ορισμένων από τα 56 πρόσωπα που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής –αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, ύποπτοι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης–, οι 43 αγνοούμενοι στη συνέχεια δολοφονήθηκαν και θάφτηκαν.

Οι δικαστικές αρχές κατηγόρησαν τον Αμπάρκα και την Πινιέδα, πολλοί αδελφοί της οποίας ήταν περιβόητοι λαθρέμποροι να��κωτικών, ότι οργάνωσαν αυτή την επίθεση. Το ζεύγος διέφυγε μερικές ημέρες μετά τα γεγονότα και στις 22 Οκτωβρίου εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του.