​Πρώτη δύναμη στην Ισπανία αναδεικνύεται το κόμμα των αγανακτισμένων «Podemos», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα El Pais.

Το κόμμα γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των αγανακτισμένων κατά της λιτότητας. Ηγέτης του είναι ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, λέκτορας πολιτικής επιστήμης, που έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές του παρουσίες σε πάνελ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα «Μπορούμε» (Podemos), θα βρισκόταν 1,5 μονάδες πάνω από το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) που θα συγκέντρωνε 26,2% και 7 μονάδες πάνω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), που συγκεντρώνει 20%.

«Ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φθάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης», επισημαίνει η El Pais.

744365_ποδεμος.png.jpg

Ένας καθηγητής πανεπιστημίου στο τιμόνι του

Το Podemos είναι ένα κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τα κινήματα των πλατειών. Συγκροτήθηκε ως πολιτικό κόμμα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές από Ισπανούς ακαδημαϊκούς, αλλά εξακολούθησε να διατηρεί σχέση με το κίνημα των Ισπανών Αγανακτισμένων.

Το Μάιο του 2014, (με την ευκαιρία των ευρωεκλογών), κέρδισε στην πρώτη εκλογική δοκιμασία του πέντε έδρες με 8% των ψήφων και έγινε η τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας.

Κινητήρια δύναμη για τη συγκρότηση σε κόμμα είναι ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στα 36 του χρόνια, ο Ιγκλέσιας εμφανίζεται ως η πολλά υποσχόμενη πολιτική προσωπικότητα.

Μοναχογιός, προερχόμενος από αριστερή οικογένεια, ο Ιγκλέσιας είναι μορφωμένος. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ιταλία, στην Ελβετία, στο Μεξικό και τις ΗΠΑ και συμμετείχε ενεργά σε κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης.

Το διδακτορικό του για την πολιτική οργάνωση του κινήματος των Ζαπατίστας τον φέρει πολύ κοντά σε ανένταχτους της Αριστεράς, ενώ κάνει τα παλαιά στελέχη των Σοσιαλιστών να φρίττουν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση, αφού δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Podemos στο Ευρωκοινοβούλιο προσχωρεί στο κόμμα της Αριστεράς.