​Να διασφαλίσει καθολική ψήφο στο Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την Κίνα η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο περιλαμβάνει τόσο το δικαίωμα του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι.

Η επιτροπή των 18 ανεξάρτητων ειδικών, που είναι αρμόδια για να ελέγχει αν οι χώρες συμμορφώνονται με τη διεθνή σύμβαση για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα την οποία έχει υπογράψει το Χονγκ Κονγκ, εξέφρασε την ανησυχία της για τα σχέδια του Πεκίνου να επιλέξει τους υποψήφιους για τις εκλογές στην πρώην βρετανική αποικία.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στο δρόμο στο Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Πεκίνου να επιλέξει τους υποψήφιους στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017 στην πρώην βρετανική αποικία.

Παράλληλα η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από το Χονγκ Κονγκ να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει εισακούσει τις εκκλήσεις των διαδηλωτών για μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Κορνέλις Φλίντερμαν, έναν ολλανδό ειδικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «είναι ξεκάθαρο ότι καμία δράση δεν έχει αναληφθεί για να εφαρμοστούν οι συστάσεις μας».