​Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν Ουιγούροι μειονοτικοί εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση σε μια αγορά, την οποία χρησιμοποιούν κυρίως μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαν, στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

Τέσσερις Ουιγούροι άνδρες χρησιμοποιώντας μαχαίρια και εκρηκτικά έκαναν ντου στο Αγροτικό Εμπορικό Κέντρο της κομητείας Μαράλμπεσι, ή Μπατσού, την 12η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εκπομπή του Radio Free Asia.

Οι τέσσερις δράστες, μετέβησαν στην αγορά με δύο μοτοσικλέτες και μαχαίρωσαν πολλούς αστυνομικούς πριν αρχίσουν να ρίχνουν εκρηκτικά και να επιτίθενται σε εμπόρους στην αγορά, μετέδωσε το Ραδιόφωνο.

«Δύο από αυτούς επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών οι οποίοι περιπολούσαν τον δρόμο και οι άλλοι δύο επιτέθηκαν στους ιδιοκτήτες πάγκων, Κινέζους Χαν, που μόλις έμπαιναν στην αγορά για να ανοίξουν», δήλωσε ο ένας από τους αστυνομικούς, ο Χάσιμ Έλι.

Οι τέσσερις δράστες, εναντίον των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ, αλλά και πολλοί από τους αστυνομικούς είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Την ίδια ώρα, αν και έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από την αιματηρή επίθεση, ούτε τα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ αλλά ούτε και οι τοπικές αρχές έχουν αναφέρει κάτι για την επίθεση.

Λίγα λόγια για τους Ουιγούρους

Η μειονότητα των Ουιγούρων, μια εθνότητα τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι μουσουλμάνοι, αριθμεί 9.000.000 μέλη μεταξύ των 22.000.000 κατοίκων της Σιντζιάνγκ. Πολλά μέλη της μειονότητας καταγγέλλουν ότι υφίστανται καταστολή από τις κινεζικές αρχές σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά και θρησκευτικά τους δικαιώματα αλλά και ότι είναι οι μετανάστες Κινέζοι Χαν, τα μέλη της πολυπληθέστερης εθνοτικής ομάδας στη χώρα, που απολαύουν κυρίως τα οφέλη της ανάπτυξης στην πετρελαιοπαραγωγική, αλλά οικονομικά καθυστερημένη περιοχή.Οι κινεζικές αρχές έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ενεργειών και την πάταξη των αυτονομιστικών τάσεων μετά από μια σειρά επιθέσεων η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε σε Ουιγούρους.