Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν στη σερβικ�� εφημερίδα Politika, λίγες ώρες πριν από την άφιξή του στο Βελιγράδι, προειδοποιεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τους κινδύνους που θέτουν «οι απόπειρες άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας».

Ο Ρώσος αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσφατη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συμπεριλάβει ανάμεσα στις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές, την «επίθεση της Ρωσίας στην Ευρώπη» όπως την είχε αποκαλέσει, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

Οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα που προστίθενται στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, «είναι δύσκολο να χαρακτηρίσουν τη στάση αυτή αλλιώς εκτός από εχθρική», επισημαίνει ο Πούτιν.

Τονίζει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει «έναν εποικοδομητικό διάλογο με βάση τις αρχές της ισότητας και του σοβαρού συνυπολογισμού των συμφερόντων της άλλης πλευράς».

«Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν τον απερίσκεπτο χαρακτήρα της απόπειρας άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας» και «ότι θα θυμηθούν πως η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα» του κόσμου, προειδοποιεί ο Πούτιν.