​Τραγικές στιγμές έζησαν την Τρίτη, οι Έλληνες ομογενείς του χωριού Σαρτανά της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται μόλις 10 χλμ από τη Μαριούπολη, σε απόσταση... αναπνοής από την «πρώτη γραμμή του μετώπου». Ήταν περίπου 2 το μεσημέρι όταν δεκάδες κάτοικοι που γύριζαν από μια κηδεία , έγιναν... στόχος ενός όλμου. Εφτά νεκροί εκ των οποίων οι έξι ήταν Έλληνες και δεκαεφτά τραυματίες, στην πλειονότητά τους επίσης, ελληνικής καταγωγής, ήταν αυτή τη φορά τα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του Έλληνα Πρόξενου στην Μαριούπολη, Δημήτρη Παπανδρέου, ο οποίος σώθηκε από καθαρή τύχη, αφού μόλις λίγα λεπτά πριν το χτύπημα, βρισκόταν στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Είχα πάει μαζί με την Πρόεδρο των Ελλήνων να δούμε επί τόπου την επιχειρησιακή εικόνα του μετώπου. Επέμεναν οι αξιωματικοί να μας δείξουν κάτι παραπάνω. Τελικά εγώ είπα να φύγουμε. Ξεκινάμε, φεύγουμε και 20 λεπτά μετά το πέρασμά μας από κείνο το σημείο, έγινε το μοιραίο.»

Ο Έλληνας Πρόξενος περιγράφει το... παιχνίδι που έπαιξε μαζί του ο χρόνος!

«Εμείς φύγαμε - οι οβίδες έπεσαν! Εμείς φύγαμε 20 λεπτά νωρίτερα. Οι άλλοι ήρθαν 20 λεπτά αργότερα και βρέθηκαν στο λάθος σημείο. Έχω μαζί μου αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι από την οβίδα. Φανταστείτε το ωστικό κύμα και φανταστείτε την εμβέλεια».

Να θυμίσουμε πως στην περιφέρεια της Μαριούπολης και τα 29 ελληνικά χωριά που υπάρχουν εκεί, ζουν περίπου 100.000 ομογενείς.

Πάντως κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιος ευθύνεται για το χθεσινό χτύπημα στον Σαρτανά, αφού άλλοι υποστηρίζουν πως έγινε από αυτονομιστές και άλλοι πως ήταν άστοχη βολή του ουκρανικού στρατού.