Ελεύθερος αφέθηκε ο αδερφός του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Όλσι Ράμα και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα.

Το βράδυ της Τρίτης, είχε συλληφθεί στο στάδιο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όπου ο αγώνας ανάμεσα στη Σερβίας και την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016 διεκόπη εξαιτίας ενός ιπτάμενου αντικειμένου που «εισέβαλε» στον αγωνιστικό χώρο φέροντας πάνω του τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας». Ακολούθησαν επεισόδια και ο Όλσι Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.

Την είδηση μετέδωσαν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ορισμένα από αυτά όπως το CBCsports και το Skysports αναφέρονται και στις περιοχές που περιλαμβάνει ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας».

«Το αεροπλανάκι έκανε περάσματα πάνω από τον αγωνιστικό χώρο... σέρνοντας μια αλβανική σημαία και το χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» όπου εντός των συνόρων περιλαμβάνονται εδάφη τη σημερινής Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Επίσης, στο χάρτη απεικονίζονταν δυο Αλβανοί εθνικιστές ο Ισμαήλ Κεμάλι, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1912 και ο Ισα Μπολετίνι, ένας Αλβανός μαχητής κατά των Τούρκων», γράφει χαρακτηριστικά το καναδικό μέσο ενημέρωσης.

Μάλιστα, οι εθνικιστές δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα σύνορα της χώρας που ονειρεύονται ακόμα και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην περιβόητη «σημαία» τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα!

Η πρόκληση με τα βιβλία για τα ελληνικά εδάφη που είναι της Αλβανίας

Το επεισόδιο με τη σημαία αποτελεί ακόμα μία πρόκληση μετά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, τα οποία αναφέρουν για εδάφη μέσα στην Ελλάδα που τους... ανήκουν.

Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας Λ��ντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, αυτό φαίνεται πως δεν έγινε.

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ., αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας», δηλαδή των Σκοπίων.
eikona4_2.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: ΦΩΤΟ & BINTEO: Άγριο ξύλο σε αγώνα του Euro - Εθνικιστική πρόκληση από την Αλβανία