«Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας»… Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, που αν επιβεβαιωθεί μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις, αυτό είναι το όνομα που πρόκειται να καταθέσει ως νέα πρόταση για την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Το δημοσίευμα, που φιλοξενείται στην εφημερίδα των Σκοπίων Sloboden Pecat (μάλιστα είναι και πρωτοσέλιδο) υποστηρίζει πώς η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας σε όλο το εύρος της θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός (υπηκοότητα) «πολίτες της Ανω Μακεδονίας».

Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα που αναπαράγουν το πρωτοσέλιδο, η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι ο ορισμός της γλώσσας ως «μακεδονική» είναι θετικό στοιχείο για την ΠΓΔΜ, ωστόσο «αμφιλεγόμενος» θεωρείται ο όρος που θα χαρακτηρίζει την υπηκοότητα (πολίτες της Ανω Μακεδονίας).

Οι πηγές της εφημερίδας επισημαίνουν ότι ο κ. Νίμιτς, στην πιθανολογούμενη πρότασή του, όσον αφορά την υπηκοότητα ακολουθεί τη «λογική» του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εθνικές κοινότητες της χώρας αποτελούν συστατικές ενότητες του κράτους.

Πάντως, «βλέπουν» ως πιθανό και το ενδεχόμενο να μην «περάσει» το όνομα, αφού πρώτα θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά η πρόταση και αν υπάρξει θετική αντίδραση τότε θα συζητηθεί με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Άλλη εφημερίδα των Σκοπίων πάντως αναφέρει την ίδια ώρα, ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν να πραγματοποιηθούν στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά τελικά πήραν παράταση για το τέλος του έτους.